اكثريت مردم يزد مسلمان شيعه هستند. يزد شهري به شدت مذهبي، سنت گرا و محافظه كار است.[14] چندين سنت شهري رژه و اجتماعات مسلمانان است كه عمدتاً راهپيمايي هايي به نام آزاداري است كه براي بزرگداشت وقايعي كه شهداي اصلي اسلام و ديگر شخصيت هاي مهم تجربه كرده اند برگزار مي شود.
اين اجتماعات عظيم عمومي مجموعهاي از فضاها را ايجاد كردند كه از آنجايي كه بيشتر آنها در نزديكي بناهاي تاريخي مهم شهري قرار دارند،
در مواقع ديگر بهعنوان قطبي استفاده ميشوند كه بازديدكنندگان ميتوانند از آنجا به نقاط اصلي شهر بگردند.[15]
همچنين جمعيت قابل توجهي از زرتشتيان در اين شهر وجود دارد. در سال 1392 سپنتا نيكنام به عضويت شوراي شهر يزد انتخاب شد و اولين نماينده زرتشتي در ايران شد.[16] زيارتگاه پير ناركي[17] يكي از مقاصد مهم زيارتي زرتشتيان است كه سالانه در آن جماعت برگزار مي شود و در طول سال بازديدهاي مكرر از آن صورت مي گيرد. در حال حاضر همچنين يك نقطه توريستي معروف است. داستان آخرين شاهزاده ايراني كه قبل از ورود اسلام به يزد آمد بر اهميت آن مي افزايد. چنين تحولي چندين بار رخ داده است.[توضيحات لازم][18]
املاكي ها در مورد ويلا هاي رامسر همه حقيقت را نمي گويند
زماني يك جامعه نسبتاً بزرگ يهودي-يزدي وجود داشت، اما پس از ايجاد اسرائيل، بسياري به دلايل مختلف به آنجا نقل مكان كردند. رئيس جمهور سابق اسرائيل موشه كاتساو يك نمونه است. دين اصلي شهر يزد اسلام است.
يزد مركز مهم معماري ايراني است. به دليل آب و هواي آن يكي از بزرگترين شبكههاي قنات (سيستمهاي آبرساني زيرزميني) در جهان را دارد و قناتسازان يزدي ماهرترين قناتسازان ايران به شمار ميروند.
براي مقابله با تابستان هاي بسيار گرم، بسياري از ساختمان هاي قديمي يزد داراي بادگيرهاي باشكوه و زمين هاي بزرگ زيرزميني هستند.
اين شهر همچنين خانه نمونه هاي بارز يخچال ها است كه براي ذخيره يخ هاي استخراج شده از يخچال هاي طبيعي در كوه هاي مجاور استفاده مي شد. يزد همچنين يكي از بزرگترين شهرهايي است كه تقريباً تماماً از خشت ساخته شده است.
ميراث يزد به عنوان مركز آيين زرتشتي نيز حائز اهميت است. برج سكوت در حومه شهر وجود دارد و شهر داراي آتشكده اي است كه آتشي در آن نگه داشته شده است كه از سال 470 ميلادي به طور مداوم روشن نگه داشته شده است. زرتشتيان اقليت قابل توجهي از جمعيت را تشكيل مي دهند، حدود 20000 تا 40000 يا 5 تا 10 درصد.
مقبره و ضريح آجري قرن يازدهم امام زمان (عج) قديميترين بناي تاريخي شهر است.[21]
مسجد جامع يزد كه در قرن دوازدهم ساخته شده و همچنان مورد استفاده قرار مي گيرد، نمونه اي از بهترين موزاييك هاي ايراني و معماري عالي است. مناره هاي آن مرتفع ترين مناره هاي كشور هستند. آرامگاه سيد ركن الدين در نزديكي مسجد است.